Geen categorie

Wat is bindend studieadvies in het hogere onderwijs?

Veel aankomend studenten hebben hier vast wel eens van gehoord: het bindend studieadvies advies in het hoger onderwijs, ook wel het bsa genoemd. Wat is een bsa? Kortgezegd houdt dit in dat je een verplicht aantal punten moet halen in je eerste jaar. Lukt dit niet? Dan moet je stoppen. Bij sommige hogere onderwijs instellingen moet je al je punten halen. Bij de Erasmus universiteit Rotterdam moeten studenten namelijk 60 punten van de 60 halen. Ze noemen dit ook wel nominaal is normaal. Gelukkig is dat bij de meeste instellingen niet het geval, meestal moet je 45 punten van de 60 halen. Veel studenten stressen zich om het bsa, maar dat is niet nodig. Als je goed geïnformeerd bent en je bereid je goed voor op de tentamens, dan komt het bij de meeste studenten wel goed. 

Waarom is er een bsa?

Nu vraag je je misschien af, waarom is er een bsa? Als het alleen maar stress geeft. Toch heeft het wel degelijk een functie. Een hbo opleiding wil voorkomen dat er leerlingen op de opleiding blijven, die er eigenlijk niet zo goed passen. Ze zijn bang dat er leerlingen zijn die lang op de opleiding blijven en deze uiteindelijk misschien niet afmaken. Voor leerlingen zelf is het ook prettig om dan in het eerste jaar al te stoppen en een opleiding te gaan doen, die wel bij ze past. 

Persoonlijke omstandigheden

Er kunnen allerlei redenen zijn, waarom het bsa niet lukt. Er kunnen bijvoorbeeld persoonlijke omstandigheden zijn, waardoor het leren niet goed lukt. Leerlingen halen daarom hun tentamens niet, terwijl de opleiding wel goed bij hun past. Hier houden hoger onderwijs instellingen gelukkig wel rekening mee. Leerlingen kunnen deze persoonlijke omstandigheden vertellen aan bijvoorbeeld een studieadviseur of een decaan. Vaak krijgen ze dan een jaar extra de tijd om hun bsa te halen. 

Similar Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *