Koken

bladerdeeg

Bladerdeeg

Zelf bladerdeeghapjes maken? maak het jezelf makkelijker met gebruiksklaar deeg

Ben je van plan om zelf heerlijke hapjes te maken met bladerdeeg als een van de basisbestanddelen? Dan is het goed om te weten dat bladerdeeg, samen met filodeeg, een van de moeilijkste deegsoorten is om zelf te bereiden. Er is veel oefening en ook wel wat aangeboren handigheid vereist om tot echt goed bladerdeeg te komen. Dit deeg bestaat namelijk doorgaans uit laagjes meel en roomboter. Deze lagen moeten heel secuur na elkaar worden aangebracht en vervolgens precies lang genoeg op de juiste temperatuur worden afgebakken. Niet eenvoudig dus, en gelukkig allemaal te omzeilen door van kant-en-klaar bladerdeeg gebruik te maken. Gunstig aan dit gebruiksklare deeg is dat je zeker weet dat het goed bereid is en dat dit deeg meestal verrassend weinig stoffen bevat die als ongezond kunnen worden beschouwd.

Bladerdeeg

Bladerdeeg: zeker niet hetzelfde als filodeeg

Door menigeen worden de termen bladerdeeg en filodeeg door elkaar heen gebruikt. Hierbij wordt dan wel eens de indruk gewekt dat deze degen (nagenoeg) identiek zijn aan elkaar. Dit is echter zeker niet het geval. Het belangrijkste verschil is dat er in filodeeg geen boter is gebruikt. Hierdoor is bladerdeeg dus een stuk vetter en luchtiger en in principe ook een tikkeltje minder gezond. Bladerdeeg is daarnaast minder kwetsbaar dan filodeeg, vooral tijdens het bakken in de oven, de frituurpan of de air fryer.

Bekende toepassingen van bladerdeeg

In landen als Nederland zijn er genoeg bekende hapjes waarbij is gebruikgemaakt van bladerdeeg. Hierbij kan het gaan om zowel zoetige als hartige hapjes. De bekendste verschijningsvormen zijn waarschijnlijke de appelflap en het saucijzenbroodje. Ook voor het welbekende croissantje is gebruikgemaakt van bladerdeeg, al gaat het hierbij meestal wel om deeg dat eerder in het proces gerezen is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *